Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette

posted in: Salades | 0

Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette

Vegan Month of Food is begonnen! Die feestelijke gelegenheid moet gevierd worden met deze heerlijke Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette. Salades zijn een geweldige keuze, vooral tijdens de zomer. Wist je dat peren een goede bron van vitamine C zijn, een cruciaal element voor het behouden van een sterk immuunsysteem? Ze bevatten ook koper, wat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen en het bloed.

Mocht je een beetje aarzelen over de rucola, neem dan mijn advies alsjeblieft aan en laat je niet afschrikken! Slechts 30% van de sla die in dit recept wordt gebruikt is rucola. Zijn scherpe smaak wordt uitgebalanceerd door lollo rosso en snijbiet (vol van vitamine K, een element van vitaal belang voor sterke en gezonde botten). Naast hun vele gezondheidsvoordelen zorgen ze ook voor een vleugje rood om deze salade wat op te vleuren.

Rood…zucht. De kleur van de liefde! Ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik pas mijn eigen love affair met deze heerlijke salade had. Heel romantisch… Wie zegt dat we moeten wachten tot Valentijnsdag voordat we beginnen met zowat alles onder de zon – waaronder salades – te bedekken met chocolade? Ik zeker niet.

Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette 2

Dus. Waar wacht je nog op? In combinatie met de stemming-verhogende, antioxidant eigenschappen van rauwe cacao en de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van kokosolie, zal deze calorie-arme salade je helpen je dagelijkse portie groente naar binnen te smullen. Ook laat hij je genieten van de heerlijke chocolade smaak zonder enig schuldgevoel. Mmm … Dat klinkt als muziek in mijn oren, en “lekker” in mijn buik!

Je kan zo creatief zijn als je wilt met je keuze van sla in deze salade. Ik gebruik een slamelange in de verhouding van ongeveer 30% rucola, 30% snijbiet, en 30% lollo rosso (rucolasla melange van de AH). Maar je kunt uiteraard spelen met de verhouding of zelfs jouw favoriete keuze van sla ervoor gebruiken. Let er alleen op dat de rucola niet te overheersend wordt. Rucola heeft een scherpe smaak, dus zorg ervoor dat je het uitbalanceert met sla die niet bitter of pittig is.

Stel dat je niet houdt van de knapperige structuur van noten, maar je weet dat het gezond is en daarom wil je het in je dieet opnemen – zijn we daar niet allemaal eens geweest? Om eerlijk te zijn, zelf heb ik dat nooit zo gevoeld want ik ben dol op noten. Maar iemand die dat niet is gaf me onlangs een goede tip voor een ieder die met dit dilemma zit. “Vermaal de noten in een keukenmachine en strooi het over je salade,” zei ze. “Zo heb je geen last van de knapperige structuur van de noten, maar je krijgt nog steeds alle voedingswaardes ervan binnen.” Geniaal!

Één opmerking over peren & rauwe cacaopoeder : Ik gebruik het liefst Conference peren voor dit recept omdat de sappigheid van de Conference peer deze salade mooi complimenteert. Mijn voorkeur gaat uit naar rauwe cacaopoeder omdat de enzymen in voeding dood gaat als het verhit word boven 40º C. Mocht je geen rauwe cacaopoeder in huis hebben, dan kan je ook gewone cacaopoeder gebruiken.

Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette
 
Voorbereiding tijd
Kook tijd
Totale tijd
 
Auteur:
Recept soort: Salade
Serves: 1
Ingrediënten
 • 75 g salade mix (ca. 30% rucola, 30% lollo rosso, en 30% snijbiet)
 • 1 à 2 Conference peren (ca. 250 - 300 ml), gesneden in kleine stukjes
 • ½ eetlepel rauwe cacaopoeder
 • ½ eetlepel appel azijn
 • 1 eetlepel ahoornsiroop
 • 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
 • Walnoten, als garnering
 • Stukje pure chocolade als garnering, optioneel
Instructies
 1. Smelt de kokosolie. (Ik gebruik hiervoor de au bain marie methode.)
 2. Terwijl de kokosolie smelt, was de salade mix, indien nodig (ik gebruikte een voorgewassen sla-melange).
 3. Scheur sla voorzichtig in kleinere stukjes.
 4. In een kleine kom, meng de gesmolten kokosolie, appel azijn, ahornsiroop, en rauwe cacao poeder.
 5. Masseer ¾ van de vinaigrette voorzichtig door de sla.
 6. Leg de salade op een mooi bord.
 7. Snijd de peren en strooi ze over de sla.
 8. Garneer met de rest van de vinaigrette, gehakte walnoten, en stukje donkere chocolade.
 

Geniet ervan!

Rucola-Peer Salade met Chocolade Vinaigrette 3

Leave a Reply

Geef dit recept een cijfer: