Pompoen. Pittig. Warm. Deze troostende soep is precies wat je nodig hebt voor kil herfstweer. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid die ik dan in kleine porties invries zodat ik wat soep kan opwarmen wanneer ik thuis kom van een koude, regenachtige dag. Steek wat kaarsjes aan. Doe de kerstverlichting aan. Zet jazzmuziek op. Ik heb een “date” met mezelf! Mmm … Perfect. Het leuke van een imaginaire date is dat niemand terug praat. En soms aan het eind van een dag is dat precies wat je nodig hebt. Kan ik een “amen” krijgen?
Naast het feit dat het het perfecte gezelschap is voor een avond alleen thuis, zit deze pompoensoep vol met voeding. Het is heel laag in calorieën (hoera!), en bevat vitamine A (voor gezonde botten), E (goed voor huid en ogen), C (versterkt het immuunsysteem), en B (zorgt voor energie).
- 375 ml gekookte pompoen (uit blik of vers)
- 750 ml groentebouillon
- 1 middelgrote wortel, in blokjes gesneden
- 1 witte ui, in blokjes gesneden
- 1 theelepel rode peper vlokken (optioneel; weglaten als je niet van pittig eten houdt)
- ¼ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel gemberpoeder
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Kokosolie *
- Zout en peper, naar smaak
- Smoor de ui en knoflook in een beetje olie ongeveer 3-4 minuten in een grote pan.
- Voeg de stukjes wortel toe en laat dit nog 5 minuten of zo meebakken. Voeg de pompoenpuree (of gekookte pompoen, als je dat gebruikt),de specerijen en plantaardige bouillon toe Roer het goed door elkaar.
- Doe het deksel op de pan en laat het zo'n 20-30 minuten sudderen tot de wortels volledig gaar zijn.
- Gebruik een staafmixer (of gooi het in een blender NADAT DE SOEP VOLLEDIG IS AFGEKOELD) en pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper en serveer.
2 Responses
The Bruges Vegan
bedankt voor het recept! heb heel veel pompoenen uit onze tuin
Danielle Joy
Een pompoen paradijs — wat heerlijk! Heb je toevallig een lekker, gezond recept voor pompoen taart?