Norman Walker’s # 1 Salade

Norman Walker # 1 Salade 1

Nog een salade die geen dressing nodig heeft! Voordat ik met het recept begin wil ik je wat achtergrondinformatie geven. Dit recept komt uit het boek “The Vegetarian Guide to Diet and Salad” door Dr Norman Walker. Hij heeft sinds 1910 gedurende meer dan 70 jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden hoe men langer en gezonder kan leven. Hij wordt wereldwijd erkend als een van de meest gezaghebbende personen die studie hebben gedaan naar het leven, gezondheid en voeding. 

Norman Walker

In zijn boek, “The Vegetarian Guide to Diet and Salad” heeft hij meer dan 70 gezonde recepten opgenomen. Al zijn ze niet allemaal veganistisch, er staan een aantal zeer goede recepten in. Ook bevat het een informatieve mini-encyclopedie over de meest voorkomende groenten en fruit. Een absolute aanrader. 

Deze salade is zijn “nummer 1″ salade, hetgeen niet betekent dat dit zijn zelfbenoemde beste salade ter wereld is. Het lijkt erop dat Dr. Walker een zeer lineair denkend mens was, want in plaats van zijn salades creatieve namen te geven, gaf hij ze een nummer en geen titels. Zijn manier van schrijven is echter heel vaak sarcastisch grappig. Ik had een beetje mijn twijfels over het maken van deze salade omdat er geen dressing was vermeld en ook een foto ontbrak. Maar na het eten van deze goed-voor-het-hart salade, moet ik eerlijk zeggen dat ik er een fan van ben geworden!

Voordelen voor de gezondheid 
Deze salade bevat een verscheidenheid aan groenten en fruit, waardoor je veel goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gaat te ver om de voordelen van alle ingrediënten te noemen, daarom beperk ik mij tot de wortelen, selderij en tomaten.
Wortelen 
Wortelen zijn ZO goed voor je! Ze zijn rijk aan verschillende antioxidanten die het bloed reinigen, waardoor ze uitstekend zijn voor het verlagen van het risico van hart-en vaatziekte. Het hart pompt zo’n 8000 liter bloed per dag, dus ik stel voor dat je elke dag een paar wortels eet. Wortels zitten ook vol met vezels, die de darmen reinigen, met name de dikke darm. Een schone dikke darm is van vitaal belang, zoals je kunt lezen in Dr Norman Walker’s boek “Colon Health: A Key to A Vibrant Life“.
Selderij 
Ook selderij zit vol met anti-oxidanten en doet uitstekend werk wat betreft het tegengaan van ontstekingen. Dit maakt dat deze groente hart-en vaatziekten en kanker helpt voorkomen.
Tomaten
Tomaten zijn rijk aan vitamine C, goed voor de botten en verlagen het cholesterolgehalte. Net als de meeste groenten, bevatten ze anti-oxidanten die geweldig zijn voor het cardiovasculaire systeem en die ziekten helpen voorkomen.
Voorbereidingtips 
Zorg ervoordat je alles in kleine stukjes snijdt. Als je dat niet doet, krijg je misschien het idee dat je een konijn bent vanwege het vele kauwen.
Om tijd en energie te besparen kun je in plaats van de appels te raspen, ze in stukken snijden en in een keukenmachine fijn hakken.
Ik heb geprobeerd om dit recept een leuke titel te geven, maar er kwam bij mij niets boven wat de lading dekt. Ik presenteer u … Dr Norman Walker’s # 1 Salade!
Norman Walker's # 1 Salade
 
Voorbereiding tijd
Kook tijd
Totale tijd
 
Auteur:
Recept soort: Salade
Serves: 1
Ingrediënten
 • 2 eetlepels wortelen, fijn geraspt
 • 2 eetlepels sla, fijngesneden
 • ½ middelgrote tomaat, in kleine stukjes gesneden
 • 2 eetlepels bleekselderij, fijngehakt
 • ⅔ middelgrote persimmon, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 2 eetlepels rode kool, fijngehakt
 • ½ grote banaan, in blokjes gesneden
 • 2 grote of 3 kleine dadels, snijd ze in kleine stukjes
 • 5 kleine radijsjes
 • 1 grote appel
 • ½ middelgrote avocado
 • Voor de garnering: 1 dadel, gehakte walnoten, kersen, waterkers
Instructies
 1. Leg de ingrediënten in laagjes in een schaal, te beginnen met de wortelen tot en met de banaan. Plaats de radijsjes rond de zijkant van de schotel, de geraspte appel in het centrum, de plakjes avocado rondom, een dadel kruiselings in vieren gesneden in het midden.
 2. Strooi de noten erover en plaats een kers in het centrum.
 3. Garneer de waterkers langs de rand.
 

Norman Walker # 1 Salade 1

De sla ziet er prachtig uit als je hem mooi opmaakt, maar het smaakt nog beter wanneer je alles door elkaar husselt.

Leave a Reply

Geef dit recept een cijfer: