Winter komt eraan en dit is het perfect diner voor Kerst, of welk ander feest dan ook. Het is absoluut GEWELDIG. Het is mijn favoriete gerecht. De textuur van de aubergine en de kikkererwten gaan zo goed samen, en de zoetheid van de dadels en abrikozen vermengen perfect met de komijn, kaneel, nootmuskaat en kurkuma. Als ik er aan denk begin ik al te watertanden. Aubergines beschermen de hersenen door vrije radicalen te bestrijden, en kikkererwten helpen het risico op dikke darm problemen te verlagen (volgens Norman Walker draait het allemaal om de dikke darm!)
Iraanse Aubergine en Kikkererwten Stoofpot met Kokos-Amandel Saus
Voorbereiding tijd
Kook tijd
Totale tijd
Auteur: Danielle Joy
Serves: 4
Ingrediënten
- Voor de saus:
- 1 eetlepel kokosolie*
- 1 kleine ui, gepeld en fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt (als je biologische knoflook hebt moet je misschien iets minder gebruiken)
- 2 cm gember, geschild en fijngehakt
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel honing of agavesiroop
- 400 ml kokosmelk
- 750 ml water
- 1 kaneelstokje
- 100 g gemalen amandelen
- schil en sap van 1 limoen/citroen
- zout naar smaak
- Voor de kruidenmix:
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel kurkuma
- Voor de stoofpot:
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 middelgrote ui, gepeld en fijngehakt
- 3 middelgrote aubergines, in blokjes van 2,5 cm gesneden
- 4 teentjes knoflook (bij gebruik van biologische knoflook terug te brengen naar 2 of 3), fijngesneden.
- 1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden
- 60 ml sinaasappelsap
- 100 g gekookte kikkererwten
- 150 g geroosterde cashewnoten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g dadels, fijngehakt
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 1½ kopje tomatenketchup
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels verse koriander, fijngesneden
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Instructies
- Voor het roosteren van de cashewnoten: Verwarm de oven voor op 180 ° C. Wanneer de oven voorgewarmd is doe je ze dan 3 minuten in de oven. Roer de noten en stop ze terug in de oven voor 3 minuten. Check of het klaar is.
- Voor de kokos-amandel saus: Fruit de ui licht in de kokosolie tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook en gember toe en bak dit heel voorzichtig. (Zorg ervoor dat de ui en de knoflook niet bruin worden omdat dan de kleur van de saus niet meer mooi is)
- Voeg de kruiden toe aan het ui/knoflook mengsel en roer het goed door.
- Voeg de kokosmelk, het water en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes doorsudderen..
- Neem ondertussen de cashewnoten uit de oven en schud ze door elkaar . Doe ze weer terug in de oven voor zo'n 3 minuten.
- Haal de saus van het vuur en verwijder het kaneelstokje.
- Voeg de gemalen amandelen, limoen/citroen schil en sap, en een snufje zout toe.
- Laat het afkoelen. (Je moet later deze saus blenden, maar eerst moet hij afkoelen anders ploft het deksel van de blender eraf en krijg je een keuken die met kokos-amandel saus is geschilderd).
- Ondertussen bereid je de stoofpot. Verhit 1 eetlepel kokosolie (kan worden vervangen door olijfolie).
- Bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak gedurende een paar minuten. (LAAT DE KNOFLOOK NIET AANBRANDEN). Voeg de groene paprika en het sinaasappelsap toe, roer goed door. Lat het stoven tot de paprika zacht is.
- Breng het mengsel in een grote pan en voeg de gekookte kikkererwten, gehakte abrikozen, gehakte dadels, in blokjes gesneden tomaten. tomatenketchup, gehakte aubergine, citroensap, koriander (bewaar wat koriander voor de garnering), zout en naar smaak zwarte peper toe. Meng het goed door elkaar. Doe het deksel op de pan en roer af en toe, laat 20 minuten sudderen of zolang totdat de aubergine zacht is.
- Blend de kokos-amandel saus als die is afgekoeld tot een gladde massa.
- Serveer deze stoofpot met couscous of rijst en met de kokos-amandel saus. Garneer het met de geroosterde cashewnoten en de overgebleven koriander.
Notities
Dit recept smaakt het best wanneer je het een dag van te voren maakt omdat de kruiden er dan goed ingetrokken zijn. Echter, als je dit niet van tevoren hebt gepland, kun je het ook maken en direct serveren. Je moet dan wel beginnen met het bereiden van de saus.
* Je kan de kokosolie vervangen door olijfolie, maar mijn voorkeur gaat uit naar kokosolie.
* Je kan de kokosolie vervangen door olijfolie, maar mijn voorkeur gaat uit naar kokosolie.